“Have you ever tasted a wine that was so good, you felt like keeping it for yourself?”

Jean-Marc Boillot’s Batard 2002 gets a 98 on JamesSuckling.com/Jessica’s blog

I’ve “stolen” these tasting notes on James Suckling’s website, after reading them on Bourgogne Live’s website (http://www.bourgogne-live.com/)… I’m sure they will pardon me ;-). It’s all for the sake of promoting Burgundy!

 A very nice tribute to Jean Marc Boillot’s tremendous whites.. But don’t get too excited, He produces an approximate 600-1000 bottles of Batard every year..You can always find satisfaction with his Puligny or Chassagne.

Have you ever tasted a wine that was so good, you felt like keeping it for yourself?

That happened to me last week. A friend of mine served us an amazing 2002 Bâtard-Montrachet Grand Cru from Jean-Marc Boillot and I felt like running away with the bottle. It was just soooo good!

Bâtard in French means “bastard!” Well, we were far from drinking an illegitimate wine, let me tell you that. It was close to perfection! This 2002 was simply superb. Jean-Marc Boillot started his negoce project in 1989, and since, he has made wines with such a wonderful structure and personality, just like himself.

This Chardonnay revealed a true explosion of white flower, apple tart and popcorn on the nose. Fruit-forward flavors (citrus, yellow apple) and minerals balanced with a good acidity. Generous and rich, it was a mouth-filing experience. The oily texture (glycerol) was so round and sexy, and the length…unbelievable. I get shivers just thinking about it.

Burgundy fans know that 2002 was a vintage to remember. I was interested to see how this Grand Cru evolved after almost 10 years in the cellar, and I have to admit that it was amazing! A rare moment of tasting, where the time stops when you take a sip.

I like to think that a wine has three stages of life. In its youth, you taste the purity of the fruit. After a few years in the cellar, it’s like a teenager; you never know what to expect! And the last stage of a wine, the “golden age,” can be a knock out, or it can simply be fading out. This is why it’s so important to buy at least three bottles when you like a wine that shows good aging potential.

Obviously, this Bâtard-Montrachet was still a teenager; it could have aged much longer, probably for another decade or two. But right now, it shows beautifully. I’m 98 points on it easily.

Little trick: If you open a white wine that is still closed down (meaning that it doesn’t show a lot of aromatic flavors), you can also pour it in a decanter, just like a red wine, to give it a chance to open up quicker and show more aromas.

 

French: 98 Points pour un Bâtard!

Avez-vous déjà dégusté un vin qui était si bon que vous ne vouliez plus le partager avec les autres?

Et bien, cette semaine, mon ami a ouvert un 2002 Bâtard-Montrachet Grand Cru de Jean-Marc Boillot et j’ai eu envie de me sauver avec la bouteille. C’était tout simplement incroyable!

‘Bâtard’ signifie dans le dictionnaire ‘qui n’est pas de race pure’…et bien nous sommes loin de cela. Issu du grand millésime 2002, ce grand cru frôle la perfection. Depuis que Jean-Marc Boillot a débuté sa maison de négoce en 1989, il élabore des vins d’une grande complexité avec une personnalité à son image. 

Ce chardonnay s’ouvre sur des notes de fleurs blanches, de tarte aux pommes et de maïs soufflé. En bouche, la matière est fruitée (citron, pomme jaune), minérale et vive. Généreux et riche, ce vin vous en mettra plein la bouche. La texture laisse une légère sensation huileuse (glycérol) qui se termine sur une longue finale ronde et séduisante. Remarquable…j’ai des frissons rien que d’y penser. 

Les amateurs de vins bourguignons savent que le millésime 2002 est grand. J’étais curieuse de voir comment ce Grand Cru avait évolué après presque dix ans en cave. Sincèrement, il était impeccable! Ce fût un rare moment de dégustation, où le temps sembla s’arrêter l’instant d’une gorgée.

J’aime penser que les vins ont trois stades de vie. En jeunesse, on goûte leur pureté du fruit. Après quelques années en cave, ils  s’apparentent à un adolescent; on ne sait jamais trop à quoi s’attendre d’eux. Et dans leurs vieux jours (l’âge d’or), les vins de garde peuvent être extraordinaires ou en déclin. C’est pourquoi il est important de conserver toujours un minimum de 3 bouteilles en cave lorsque l’on aime un vin démontrant un bon potentiel de garde.

Définitivement, ce Bâtard-Montrachet  est au stade de l’adolescence. Il pourra se bonifier en cave encore dix ou vingt ans mais en ce moment, il se déguste à merveille. Il mérite facilement 98 points.

Truc: Si vous ouvrez une bouteille de blanc qui ne s’exprime pas à son plein potentiel (c’est-à-dire que le vin semble sur la réserve), vous pouvez le passer en carafe, comme un vin rouge, pour lui donner la chance de s’ouvrir au contact de l’air.

Jessica Harnois lives in Montreal and is president of the Canadian Association of Professional Sommeliers. www.jessicaharnois.com

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